Το μέλλον της πλαστικής και της αισθητικής χειρουργικής

Η πλαστική χειρουργική κάποτε ήταν ένα μυστήριο. Ήταν ένας κλάδος της ιατρικής στο οποίο είχαν πρόσβαση πολλοί λίγοι άνθρωποι και όσοι είχαν, γενικά δεν μιλάγανε για τις πλαστικές επεμβάσεις που είχαν κάνει, προσπαθώντας να κρύψουν την «επέμβαση» τους στη φύση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι πλαστικές να έχουν γίνει ένα είδος ταμπού και οι πλαστικοί χειρουργοί για πολλούς να είναι απλά αισθητικοί με πτυχίο ιατρικής. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην.

Η πλαστική χειρουργική έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας αφού χιλιάδες άτομα από όλα τα στρώματα της κοινωνίας κάνουν κάθε μέρα κάποια αισθητική επέμβαση, έστω και μικρή. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος της ιατρικής αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων Ευρώ και γι’ αυτό και γνωρίζει τεράστια άνθιση κι εξέλιξη. Η τεχνολογία και γενικά ό,τι έχει να κάνει με τις πλαστικές επεμβάσεις και τους πλαστικούς χειρουργούς εξελίσσεται με αλματώδεις ρυθμούς με αποτέλεσμα να έχουμε συνέχεια όλο και λιγότερο επεμβατικές ή επώδυνες μεθόδους καθώς και τα φυσικά αποτελέσματα να είναι σχεδόν εγγυημένα.

Δεδομένου λοιπόν ότι η εξέλιξη της πλαστικής είναι ασταμάτητη, ας δούμε μερικές από τις εξελίξεις που αναμένονται στον κλάδο στο άμεσο μέλλον και θα φέρουν τα πάνω – κάτω τόσο στις πλαστικές επεμβάσεις και στις δυνατότητες τους, όσο και στον τρόπο με τον οποίο τις αντιλαμβανόμαστε.

Υβριδική προσθετική στήθους

Η προσθετική στήθους είναι από τις πιο περιζήτητες πλαστικές επεμβάσεις, αν όχι η πιο περιζήτητη. Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο τονίζουν την θηλυκότητα και το σεξ απίλ τους μεγαλώνοντας το στήθος τους και κάνοντας το πιο «στητό». Η αχίλλειος πτέρνα της εν λόγω επέμβασης όμως, είναι το τελικό αποτέλεσμα. Το τεχνητό στήθος φαίνεται ότι είναι τεχνητό τόσο από τον τρόπο που κινείται όσο και από την αφή του. Αυτό οφείλεται στα επιθέματα σιλικόνης τα οποία και χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του μπούστου.

Με την υβριδική προσθετική στήθους ο γιατρός θα μπορεί να ενισχύσει το στήθος χρησιμοποιώντας και λίπος από κάποια άλλη περιοχή του σώματος της ασθενούς, μαζί με ένα σαφώς μικρότερο ένθεμα. Λόγω του μικρότερου ενθέματος, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πιο φυσικό τόσο οπτικά όσο και στο άγγιγμα.

Τεχνολογία 4D

Ακόμη και στις μέρες μας ο ασθενής συνήθως πρέπει να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του για να καταλάβει πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Επίσης, η σωστή επικοινωνία με τον γιατρό είναι απαραίτητη, αλλιώς μπορεί να προκύψει ένα αποτέλεσμα που να μην ταιριάζει καθόλου με το γούστο και τις επιθυμίες του ασθενή. Η τεχνολογία 4D χρησιμοποιεί την τεχνική του augmented reality για να δείξει σε πραγματικό χρόνο στον ασθενή πως θα είναι το πρόσωπο ή το σώμα του μετά την επέμβαση. Με άλλα λόγια, είναι κάτι σαν ένας ψηφιακός μαγικός καθρέφτης που δείχνει το μέλλον. Χάρη σε αυτή τη μοναδική τεχνολογία, τόσο η γιατρός όσο και ο ασθενής θα έχουν μια απολύτως ξεκάθαρη εικόνα για το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

Ρινοπλαστική με υπέρηχους

Ομολογουμένως, η περιγραφή και τα εργαλεία μιας ρινοπλαστικής επέμβασης μοιάζουν να έχουν βγει από ταινία τρόμου. Ο γιατρός καλείται να χρησιμοποιήσει νυστέρια και τροχούς για να σπάσει κόκαλα και να κάνει τομές και άλλα πράγματα τα οποία ακούγονται τουλάχιστον ανατριχιαστικά. Η χρήση ειδικών εργαλείων με υπέρηχους στην ρινοπλαστική θα κάνει την όλη διαδικασία λιγότερο επεμβατική με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος αποθεραπείας αλλά και να υπάρχει σαφώς λιγότερος πόνος και δυσφορία μετά την επέμβαση από τη πλευρά του ασθενούς.

Εύρεση γιατρού από το διαδίκτυο

Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν επηρεάζει μόνο το ίδιο το χειρουργείο αλλά αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο θα φθάσουμε σε αυτό. Η επιλογή του κατάλληλου πλαστικού χειρουργού για την επέμβαση ενός ασθενής είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Εκεί θα μπορεί κανείς να βρει όλους τους γιατρούς της περιοχής του και να επιλέξει τον κατάλληλο με βάση την εξειδίκευση του αλλά και σχόλια και κριτικές των ασθενών του. Με άλλα λόγια, η έρευνα αγοράς για την πλαστική θα γίνεται από το σπίτι μας!

You may also like