Τραυματισμοί αθλητών: Οι πιο συχνές ρήξεις

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ρήξη χιαστού) είναι μια ισχυρή λωρίδα ιστού που συνδέει το οστό του μηρού σας με το οστό των ποδιών σας και παρέχει ουσιαστική σταθερότητα στις αρθρώσεις στο γόνατό σας. Οι ρήξεις του πρόσθιου χιαστού προκαλούν αθλητικούς τραυματισμούς που απομακρύνουν τους αθλητές από το παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, έως και 200.000 αθλητές υποφέρουν από ρήξη χιαστού κάθε χρόνο, καθιστώντας το έναν από τους πιο συνηθισμένους αθλητικούς τραυματισμούς μεταξύ μαθητών, ψυχαγωγικών και επαγγελματιών αθλητών.

Οι ρήξεις χιαστού θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των αρθρώσεων, αλλά αναζητώντας άμεση φροντίδα από ειδικούς σε θέματα αθλητικής ιατρικής μπορεί να σας δώσει το σχέδιο αποκατάστασης που χρειάζεστε για να επιστρέψετε στις αγαπημένες σας δραστηριότητες.

riksi-xiastoy

Κατανόηση των τραυματισμών του χιαστού

Οι τραυματισμοί του  χιαστού χαρακτηρίζονται συχνά από μια αίσθηση ανατροπής κατά τη στιγμή του τραυματισμού, ακολουθούμενη από πόνο και πρήξιμο. Οι πιο συχνές αιτίες τραυματισμού – ρήξης χιαστού περιλαμβάνουν απότομες κινήσεις ή σκληρές προσγειώσεις. Μια γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης, ξαφνική στάση ή κακή προσγείωση στο γήπεδο μπορεί να διαχωρίσει τον χιαστό από τα οστά του γόνατός σας.

Εάν πληγωθείτε, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό. Μόνο μια επαγγελματική εξέταση μπορεί να διαγνώσει τη ρήξη χιαστού σας και η ομάδα μας ειδικεύεται στην αξιολόγηση αυτών των κοινών αθλητικών τραυματισμών.

Οι τραυματισμοί ρήξη χιαστού συνήθως εμπίπτουν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:

Διάστρεμμα βαθμού 1

Τα διαστρέμματα βαθμού 1 είναι τα πιο ήπια τραύματα ρήξης χιαστού. Ο χιαστός σας έχει απλωθεί πέρα από το συνηθισμένο εύρος κίνησης, αλλά δεν έχει σχιστεί. Είναι ελαφρώς κατεστραμμένο, αλλά μπορεί ακόμα να σταθεροποιήσει την άρθρωση του γόνατός σας.

Διάστρεμμα βαθμού 2

Σε διάστρεμμα βαθμού 2, ο χιαστός σας τεντώθηκε πολύ πέρα από το τυπικό εύρος. Μπορεί τώρα να είναι χαλαρός, με αισθητή αστάθεια των αρθρώσεων. Τα διαστρέμματα βαθμού 2 ονομάζονται μερικές ρήξεις χιαστού, αλλά η μερική ρήξη είναι αρκετά σπάνια. Εάν ο χιαστός σας είναι σχισμένο, πιθανότατα είναι σχεδόν πλήρης ή πλήρης ρήξη (διάστρεμμα βαθμού 3).

Διάστρεμμα βαθμού 3

Τα διάστρεμμα βαθμού 3 είναι πλήρης ρήξη του συνδέσμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χιαστός σας έχει χωριστεί σε δύο κομμάτια και δεν έχετε καθόλου σταθερότητα στις αρθρώσεις στο γόνατό σας.

Μη χειρουργική θεραπεία για τραυματισμό χιαστού

Τα ήπια διαστρέμματα και μερικές ρήξεις μπορούν μερικές φορές να αντιμετωπιστούν με συντηρητικές, μη χειρουργικές μεθόδους. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας και τον τρόπο ζωής σας, η ορθοπεδική ομάδα μπορεί να ξεκινήσει προτείνοντας επιλογές όπως φυσιοθεραπεία ή στήριξη στο γόνατο.

Οι ηλικιωμένοι που δεν είναι αθλητές είναι γενικά οι καλύτεροι υποψήφιοι για μη χειρουργική θεραπεία ρήξης χιαστού. Εάν παίζετε σπορ ή ζείτε ενεργό τρόπο ζωής, πιθανότατα θα χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για να αποκαταστήσετε την πλήρη κινητικότητα στο γόνατό σας.

Χειρουργική για ρήξη χιαστού

Η προτεινόμενη μέθοδος είναι μια ελάχιστα επεμβατική επισκευή ρήξης χιαστού με αρθροσκόπηση. Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική που περιλαμβάνει μια μικρή κάμερα, εξειδικευμένα εργαλεία και μικροσκοπικές τομές για την επισκευή του χιαστού σας.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ανακατασκευάζεται το σχισμένο τμήμα του χιαστού σας με ένα μόσχευμα ιστού που συνδέει τα δύο ξεχωριστά κομμάτια του χιαστού. Ο ιστός μπορεί να προέρχεται από αλλού στο σώμα ή από δότη.

Η φυσικοθεραπεία είναι ένα σημαντικό στοιχείο της αποκατάστασης μιας ρήξης χιαστού. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, εφαρμόζεται ένα σχέδιο φυσικοθεραπείας που έχει σχεδιαστεί για να αποκαταστήσει την κινητικότητα, να αυξήσει την ευελιξία, και να μειωθεί ο κίνδυνος μελλοντικού τραυματισμού όταν επιστρέψετε στα σπορ.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση προσφέρει μικρότερο χρόνο ανάρρωσης από την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, αλλά η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες ή περισσότερο. Καθώς το σώμα σας θεραπεύεται, θα μπορείτε να επανέλθετε στις αγαπημένες σας δραστηριότητες.

Leave a Reply